Loading

House Ber

House

  • Project Name
  • Project Name
  • Project Name
  • Project Name
  • Project Name

Project Details

Category:

House

Residence Size:

720 m²

Location:

Carlsworld, Johannesburg, South Africa

Architects:

Nico and Werner van der Meulen

Description:

The inspiration for this contemporary glass house was drawn from the estate rules that forbid the use of burglar bars. Toying with the idea of protecting a house that’s already secured led to the exploration of large cantilevered boxes enclosed by black steel bars. Rectangular in form, the design of House Ber is centered around the living room, water features and covered patio areas. The double volume spaces embrace the open plan of this house, while the bold steel bars make a point of being noticed. Stepping up towards the front door that’s discreetly located in a frameless glass wall, you find yourself standing on a concrete podium elevated above the water feature. The asymmetrical stairs between the split levels are disguised as granite slabs punched with steel inserts. Unimposing and nearly invisible, the frameless folding glass doors seamlessly separate the interior from the exterior while thresholds being kept to a minimum create transparency between the indoor and outdoor environments. Interior: M Square Lifestyle Design continued the idea of random connectedness throughout the interiors ensuring this theme was translated through every space and detail. Materials were utilized in their purest form, with a selection of materials such as marble floors and Caesarstone kitchen counter tops. M Square Lifestyle Necessities furnished the house with European furniture pieces and lighting to complement the design. Some of the brands selected include B&B Italia and Molteni & C.

Copyright:

Nico van der Meulen International PTE Ltd